Kozieradka mielona to sproszkowane nasiona rośliny o nazwie kozieradka (Trigonella foenum-graecum). Kozieradka to przyprawa stosowana zwłaszcza w kuchni indyjskiej, gdzie dodaje się ją do curry i innych potraw. Kozieradka mielona ma lekko gorzki smak, a po obróbce termicznej smak kozieradki staje się bardziej słodkawy przypominający połączenie imbiru i cynamonu. Kozieradka mielona może być składnikiem wielu potraw w kuchni indyjskiej w tym curry. Można ją dodawać do zup, sosów, sałatek i dań jednogarnkowych, pieczywa, bułek i placków, marynat do mięs, potraw z warzyw, tofu i jaj.
Kozieradka mielona od FLOS wspomaga procesy trawienne, w tym niweluje wzdęcia, pobudza apetyt, a także zmniejsza stany zapalne błony śluzowej żołądka. Nasiona kozieradki wzmagają laktację u kobiet karmiących piersią. Kozieradka mielona bywa stosowana również w kosmetyce, np. w maseczkach do włosów.
Sprawdź też:
Kozieradka mielona 60g FARMVIT
Producent: FLOSSkładniki:
mielone nasienie kozieradki (Trigonellae foenugraeci samen) – 100%
Sposób użycia:
Spożywać w postaci naparu: 1 łyżeczkę produktu (3g mielonego nasienia kozieradki) zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150ml), zaparzać pod przykryciem 10 – 15 minut. Przecedzić. Pić ciepły, świeży napar.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.