Wiesiołek to rodzaj roślin zielnych z rodziny wiesiołkowatych. Do spożycia stosuję się między innymi liście i korzenie wiesiołka dwuletniego. Nasiona wiesiołka są źródłem oleju wiesiołkowego zawierającego kwas γ-linolenowy. Olej z wiesiołka sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Po ugotowaniu jadalne są młode liście, pędy, zielone strąki oraz korzenie wiesiołka, które mają posmak pieprzu. Jadalne korzenie pokrojone na plasterki i przyprawione octem z oliwą mają przyjemny smak. Kwiaty wiesiołka można dodawać między innymi do sałatek. Wiesiołek w różnej postaci może być stosowany celu łagodzenia objawów somatycznych i psychicznych, poprzedzających wystąpienie miesiączki (czyli PMS). Wiesiołek stosuje się również do pielęgnacji i wspierania zdrowia skóry, to jest na przykład przy trądziku, łuszczycy czy atopowym zapaleniu skóry. Wiesiołek obniżania poziomu cholesterolu i poprawie krążenie krwi, a także stosowany jest do wspomagania leczenia zapalenia stawów. Olej z wiesiołka jest polecany również jako środek wspomagający płodność u kobiet, a także w celu łagodzenia objawów menopauzy. Wiesiołek to zatem roślina, która jest miedzy innymi stosowana do wspomagania zdrowia, w kosmetykach oraz jako dodatek do różnych dań.