Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Wiesiołek to rodzaj roślin zielnych z rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae). To tego rodzaju roślin należy 157 gatunków. Wiesiołek występują naturalnie w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Wiesiołek, a zasadzie jego części spożywane były przez Indian, a w szczególności surowe owoce, nasiona oraz smażone lub podgotowane liście. Część gatunków wiesiołka została celowo lub przypadkowo przeniesiona na inne kontynenty w tym do Europy. Niektóre gatunki wiesiołków ze względu na piękne, duże kwiaty uprawiane są jako rośliny ozdobne, a inne wykorzystywane są jako jadalne i lecznicze. Wiesiołek nadaje się do uprawy na nieużytkach w celu zapewnienia pyłku pszczołom, które pożytkują na wiesiołku od lipca do późnej jesieni. Do spożycia stosuję się między innymi liście i korzenie wiesiołka dwuletniego. Nasiona wiesiołka są źródłem oleju wiesiołkowego zawierającego kwas γ-linolenowy. Olej z wiesiołka sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Po ugotowaniu jadalne są młode liście, pędy, zielone strąki oraz korzenie wiesiołka, które mają posmak pieprzu. Jadalne korzenie pokrojone na plasterki i przyprawione octem z oliwą mają przyjemny smak. Kwiaty wiesiołka można dodawać do sałatek.
Wiesiołek to zatem roślina, która miedzy innymi stosowana jest w do wspomagania zdrowia w kosmetykach oraz jako dodatek do różnych dań oraz może być rośliną ozdobną i pożyteczną dla środowiska naturalnego.
Sprawdź w naszym sklepie morevitality.pl lub wiesiolek-pharma.pl nasiona oraz olej z wiesiołka.