Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Szałwia od dawna jest uprawiana ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i kulinarne. Kwitnie w maju i czerwcu, wydaje drobne, fioletowe albo białe kwiaty. Występuje w stanie dzikim na całej kuli ziemskiej bardzo licznie – ocenia się, że jest jej około tysiąca gatunków na świecie. W kaszubskich ogrodach uprawia się głównie szałwię lekarską. W naturalnych warunkach preferuje zdecydowanie dobrze nasłonecznione stanowiska o glebie bogatej w wapń.
Stosowanie szałwii zwiększa produkcję soku żołądkowego i ułatwia trawienie. Zioło działa wiatropędnie, poprawia perystaltykę jelit. Zawiera przede wszystkim olejek eteryczny, garbniki, fenolokwasy, goryczki, flawonoidy, sole mineralne, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B, C i PP. Liście szałwii mają właściwości odkażające i przeciwbakteryjnie – napar dobrze sprawdza się w roli płynu do płukania ust przy stanach zapalnych dziąseł i przy problemach z zębami. Zewnętrznie, w postaci okładów, roślina używana jest do przemywania skóry przy wysypkach, egzemach, owrzodzeniach i trudno gojących się ranach, także na ukąszenia owadów. Przyspiesza gojenie nadżerek, aft i wszelkiego rodzaju drobnych uszkodzeń skóry. Ze względu na działanie hamujące pocenie - sprawdza się w użyciu przy nadmiernej potliwości (stopy!). Skuteczna jest także w problemach kobiecych jako składnik kąpieli nasiadowych.
Na uporczywy stary kaszel weź napar z ruty, szałwii i kminku (M. Kwaśkiewicz). Aby pozbyć się bólu gardła, należy je wypłukać naparem z szałwii oraz zrobić okład ze świeżych liści kobylaka (M. Kwaśkiewicz).
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Szałwia liść 50g FARMVIT