Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Każdy choć raz w życiu sparzył się liśćmi pokrzywy, wie, że ostro broni ona dostępu do siebie. Nie jest to dla człowieka przyjemne ze względu na kłujące włoski, które pokrywają łodygę i liście rośliny. Każdy włosek jest zakończony bańką z kwasem mrówkowym w środku - gdy dotykamy liścia, włosek się łamie, a zawartość wypływa na skórę i ją parzy. Pokrzywa to roślina wieloletnia, występująca niemal wszędzie wokół. Preferuje stanowiska gliniaste, żyzne, zasobne w składniki pokarmowe. Kwitnie od czerwca do października. Ciekawostką jest, że z jej włókien można po procesie obróbki robić tkaniny.
Pokrzywa poprawia trawienie oraz wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Składniki zawarte w roślinie ograniczają gromadzenie w organizmie dodatkowej tkanki tłuszczowej, co pomaga schudnąć. Liście pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi. Okładanie się nimi pomaga w problemach reumatycznych (warto iść na spacer w pokrzywowe krzaki). Wyciągi z podziemnych części rośliny zaś działają przeciwzapalnie, podnoszą odporność organizmu, wzmagają wydzielanie moczu i potu, i szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejszają ból, obrzęk i stan zapalny chorego gruczołu krokowego. Pokrzywę można przyjmować do dwóch tygodni – jest dość silnym ziołem i wbrew pozorom łatwo z nią przedobrzyć, zarówno jedząc, jak i spożywając napary czy sok.
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Pokrzywa liść 50g FARMVIT