Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Podbiał to sygnalista wiosny z rodziny astrowatych. Kwitnie od marca do maja, a złocistożółte kwiatostany pokazują się zanim, pod koniec kwitnienia, rozwiną się liście. Te są dość duże, charakterystyczne, niekiedy o średnicy nawet do 30 cm, w kształcie okrągłego serca, najpierw całe owłosione, potem z wierzchu nagie, a pod spodem omszone na biało (stąd nazwa). Podbiał lubi gleby gliniaste, urwiste brzegi rzek i potoków, skupiska kamieni, żwirowiska nadrzeczne, ruiny, pogorzeliska, przydrożne skarpy – tam go można zdecydowanie najczęściej znaleźć.
Surowcem leczniczym podbiału są liście, ziele, ale także sam kwiat. Podbiał to prawdziwy lider w walce z problemami górnych dróg oddechowych: ma działanie osłaniające, powlekające, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, antyseptyczne, rozkurczowe i odkażające. Pomoże na kaszel i przeziębienie, da radę w alergii i infekcji. Pobudza wentylację płuc. Podbiał to także tytan w walce z trądzikiem - hamuje powstawanie wyprysków i reguluje czynności gruczołów łojowych, zapobiegając ich czopowaniu i rogowaceniu. Chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci, przyśpiesza gojenie ran.
Kołtun leczy się odwarem z liści podbiału (F. Lorentz), (M. Radomski). Liście podbiału pospolitego należy utłuc i położyć na oparzenie, aby je zziębić i leczyć (M. Kwaśkiewicz). Napar do picia przeciw suchotom należy wykonać z podbiału (M. Kwaśkiewicz).
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Podbiał liść 50g FARMVIT