Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Macierzanka kwitnie długo, od czerwca do końca września albo - jeśli jest cieplej, nawet do października. Towarzyszy jej silny, aromatyczny zapach. Kwiaty zebrane są w różowo-fioletowe kwiatostany, a owoce przypominają małe orzeszki. Surowcem zielarskim jest nadziemny pęd rośliny. W Polsce znajdziemy 8 lub 10 gatunków macierzanki (zależnie od przyporządkowania). Rośliny potrzebują do życia miejscach suchych, piaszczystych lub skalistych, nasłonecznionych muraw. Jest uprawiana w kaszubskich grodach, ale też swobodnie występuje dziko.
Ze względu na swój cytrynowo-ziołowy smak, macierzanka jest ziołem, który najczęściej stosuje się w postaci aromatycznych naparów lub odwarów. Ekstrakty z rośliny znajdziecie też w postaci wyciągów olejowych i syropów. Jak widać, jest wprost stworzona do leczenia, w różnej postaci, i nic dziwnego, że często się ją stosuje na drobne dolegliwości ze strony układu oddechowego – ma bowiem doskonałe działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Substancje aktywne rośliny dobrze działają na oskrzela i gardło - i zmniejszają gęstość zalegającej w nich wydzieliny, co sprawia, że łatwiej ją odkrztuszać. Macierzanka ułatwia oddychanie i jest doskonała na suchy katar. Ale to nie wszystko: działa wiatropędnie, co pomaga pozbyć się gazów jelitowych i wzdęć. Herbatka na bazie macierzanki zwiększa apetyt i przyspiesza wydzielanie soku żołądkowego.
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Macierzanka ziele 50g FARMVIT