Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Lubczyk jest nieodłączny przy przyprawieniu każdego rosołu i znany jest popularne jako maggi. Aromatyczny, korzenny, intensywny zapach rośliny „podkręci” smak każdej zupy. Ulubieniec ogrodów przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu, ale dobrze przyjął się w europejskich ogrodach. Lubczyk ma szerokie, rozłożyste liście, osadzone na mocnej łodydze - je właśnie zbiera się jako przyprawę. Dorasta do 150 centymetrów wysokości. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, ma charakterystyczne żółtozielone kwiaty ułożone w baldachy – to roślina z rodziny selerowatych. Nie rośnie na glebach suchych, gliniastych czy jałowych, ale potrzebuje nasłonecznionego stanowiska.
Najwięcej posiada ich kłącze i korzeń lubczyku i ten zbieramy – wykopujemy i suszymy - w październiku. W korzeniu jest też najwięcej cennej jesienią witaminy C. Odwar z korzenia wykorzystywany jest w przypadku nieżytów dróg moczowych i niewydolności nerek. Przetwory z lubczyku łagodzą bóle menstruacyjne oraz działają moczopędnie, wiatropędne i wykrztuśne. Szklaneczka naparu ze świeżych liści lubczku niewątpliwie przyda się przy niestrawności. Jak podaje doktor Różański - ziele lub liście podczas suszenia mocno tracą składniki aromatyczne.
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Lubczyk 20g FARMVIT