Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Jałowiec to popularny iglak jest długowieczny, zawsze zielonym krzewem dorastającym do sześciu metrów wysokości. Szyszkojagody czyli „owoce” jałowca pospolitego są popularną przyprawą, wykorzystywaną do mięs, bigosu czy duszonych warzyw strączkowych. Szyszkojagody maja granatową, prawie czarną barwę i warto je zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach Z jałowca wykonywano na Kaszubach szkielety i pałąki koszy - drewno rośliny jest elastyczne i jednocześnie odporne na choroby i grzyby.
Jałowiec łagodzi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. Reguluje wypróżnienia. Zwiększa ukrwienie jelit, pobudza krążenie krwi. Jest wykorzystywany w maściach, które mają funkcje rozgrzewające lub chłodzące i są wskazane przy zapaleniu korzonków, nerwobóli, reumatyzmu. Pomaga w kamicy moczowej i żółciowej, zaburzeniach trawiennych, otyłości.
Świeże owoce i olejek jałowcowy mają właściwości antypasożytnicze. Lotne składniki jałowca wydalane są z powietrzem wydychanym i również hamują bakterii i drożdżaków w układzie oddechowym.
Napary do picia przeciw suchotom należy wykonywać z jagody jałowca (M. Kwaśkiewicz). Paraliż spowodowany przez czarownice leczy się jałowcem (M. Kwaśkiewicz). Sposobem na suchoty jest okadzanie chorego tak, aby wdychał dym z jałowca (M. Kwaśkiewicz).
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Jałowiec owoc 50g FARMVIT